Arginina i jej pomoc dla organizmu
Korzyści z argininy jest mnóstwo. Badania naukowe wykazały, niektóre z tych korzyści wynikające z argininy, to fakt, że może obniżyć ciśnienie krwi, poprawić system odpornościowy, wpływa korzystanie na objawy arytmii, dzięki niej jest obniżony poziom cholesterolu, wpływa na poprawę funkcji pamięci i wiele więcej. To niesamowite, że aminokwas ma takie możliwości, tak wiele aspektów, tak bardzo przyczynia się do poprawy krążenia i produkcji tlenku azotu.
Co jest arginina?
Arginina jest aminokwasem biorącym udział w produkcji tlenku fakt azotu. Nie możesz zrozumieć, argininy bez uprzedniego zrozumienia tlenku azotu. Tlenek azotu ma za zadanie ułatwiać przepływ krwi i krążenie w całym ciele, dostarczanie tlenu i substancji odżywczych do każdej tkanki kluczową w organizmie, rozszerzanie naczyń krwionośnych i utrzymanie ciśnienia krwi pod kontrolą. Gdy tkanki w organizmie potrzebują większego dopływu krwi do ciepła, ruchu lub gojenia ran, mózg sygnalizuje całości naczyń krwionośnych potrzebę uwolnienia tlenku azotu, który zwiększa krążenie, a tym samym zapewnia istotną dostawę tlenu i składników odżywczych. Arginina jest chemicznym prekursorem tlenku azotu. Technicznie rzecz biorąc to formuła „syntazy tlenku azotu”, więc arginina gra niezwykle istotną rolę w podziale komórek, wpływa na usuwanie amoniaku z organizmu, przyczynia się uwolnienia hormonów, i daje wiele, wiele korzyści wobec serca.
Arginina i rozszerzenie naczyń krwionośnych
Jednym z absolutnie niesamowitych korzyści argininy jest jej zdolność do wspierania naczyń krwionośnych. Mówiąc po prostu, rozszerzenie naczyń to rozszerzenie naczyń krwionośnych i tętnic. Jest to bezpośrednia reakcja na zlokalizowane potrzeby tlenu i składników odżywczych. Gdy część ciała potrzebuje tlenu i składników odżywczych, te konkretne tkanki muszą mieć tlenek azotu, który ma za zadanie zwiększyć rozszerzenie naczyń krwionośnych, co umożliwia lepszą cyrkulację do obszarów wymagających. Gdy krążenie się poprawia, tlen i składniki odżywcze dostarczane są szybko i sprawnie do tkanek organizmu.
Arginina i wysoki poziom cholesterolu
W 1999 roku naukowcy z powodzeniem zauważyli stosowanie argininy do konkretnych diet, gdzie korzystanie to wpłynęło na obniżenie poziomu cholesterolu obniżyło. Najprościej mówiąc, cholesterol jest to substancja podobna do tłuszczu, może gromadzić się w ścianach tętnic. Organizm potrzebuje cholesterolu do różnych funkcji, jednak zbyt duża jego ilość może powoli narastać w ścianach tętnic, co prowadzi do wielu chorób układu krążenia, chorób serca i zawału. Arginina i tlenek azotu są to najsilniejsze ekspandery naczyń krwionośnych w organizmie, a tym samym są głównym regulatorem ciśnienia krwi. Arginina wpływa na zwiększenie krążenia i usuwa te złogi tłuszczowe pozostawione w ścianach tętnic. Wysoki poziom cholesterol ogranicza produkcję tlenku azotu poprzez komórki śródbłonka. Komórki te znajdują się w ścianach tętnic. Gdy ściany tętnic są zatkane dochodzi do gromadzenia się płytki, a żywotne komórki nie mogą produkować tlenku azotu, wtedy organizm utraci zdolność do kontrolowania krążenia i ciśnienie krwi. Tutaj pomocna jest właśnie arginina.